6287 Views |  Like

Sałatka ze szpinakiem i śmietanką z tofu

Szpinak jest dobrym źródłem wit. K, która wpływa na zdrowie naszych kości. Jedna szklanka świeżego szpinaku zawiera prawie 200% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu. Przepis na sałatkę ze szpinakiem jest prosty, ale ciekawostką jest to, że jako sosu użyłam śmietanki z tofu.

Sałatka ze szpinakiem i śmietanką z tofu

Sałatka ze szpinakiem i śmietanką z tofu

Składniki na sałatkę ze szpinakiem:

  • liście szpinaku bez ogonków,
  • papryka żółta,
  • papryka czerwona,
  • szczypiorek albo czerwona cebula,
  • awokado.

Sos do sałatki – śmietanka z tofu:

  • 1/2 kostki tofu,
  • 1/2 ugotowanego ziemniaka,
  • mleko sojowe,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • czosnek,
  • sproszkowana cebula, sproszkowany imbir,
  • sok z cytryny.

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze dodając tyle mleka, aby uzyskać odpowiedniej konsystencji  sos do sałatki.

Warto wspomnieć, że szpinak zawiera dużą ilość szczawianów, które blokują wchłanianie wapnia i żelaza.  Dlatego zaleca się, żeby szpinak nie był jedynym albo głównym źródłem tych składników w naszej diecie. Ze względu na szczawiany szpinak nie jest również zalecany przy niektórych chorobach.