90404 Views |  5

Zupa krem z czerwonej soczewicy i mlekiem kokosowym

Przepis na zupę z soczewicy – najlepszą o każdej porze roku!

Dodaj zdjęcie!


Składniki na zupę z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym:

  • 250 g czerwonej soczewicy,
  • 150 g marchewki (pokrojone w plasterki),
  • 1 duża cebula (pokrojone w kostkę),
  • 3 ząbki czosnku (wyciśnięty),
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka kolendry (proszek),
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno starty),
  • 1 pomidor (świeży lub z puszki),
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1-2 łyżki świeżego soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka soli Himalajskiej,
  • ½ łyżeczka pieprzu (mielonego),
  • 20 g słonecznika (prażony),
  • 1 łyżka drobno pociętej zielonej pietruszki,
  • 200 ml Mleko kokosowe.

  • Rozgrzej olej kokosowy z dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebule smaż przez 3 minuty, następnie imbir, czosnek, curry i kolendrę.  Smaż delikatnie przez kolejne 3 minuty.
  • Dodaj pomidora, smaż przez 3 minuty.
  • Dodaj marchewkę. Wymieszaj porządnie z przyprawami i smaż przez 5 minuty.
  • Dodaj czerwoną soczewicę, bulion. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykręć ogień i gotuj przez 20-25 minut aż marchewki będą ugotowane.
  • Dodaj mleko kokosowe. Wymieszaj i gotuje przez 5 minut
  • Dodaj pieprz i sól
  • Przenieś ugotowane składniki z garnka do blendera. Zmiksuj wszystko do postaci kremu. Dodaj sok z cytryny i przyprawy jeżeli masz taką potrzebę

Podajemy:

Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem i posypujemy drobno pociętą pietruszką.

 Uwagi: Przed gotowaniem soczewicy , przepłucz ją pod bieżącą wodą. Przy smażeniu cebuli i czosnku bądź ostrożny aby nie przypalić czosnku