Październikowe gruszki? Żółta jak liście klonu polenta? Karmel? Tak, to właśnie jesienne śniadanie!
Składniki na smażoną klonową polentę:
- 60 g kaszy kukurydzianej,
- szklanka wody,
- dwie łyżki syropu klonowego,
- olej kokosowy.
Wodę doprowadzam do wrzenia, dodaję syrop klonowy, szczyptę soli i kaszę. Mieszam dokładnie i gotuję aż będzie ekstremalnie gęsta. Przekładam do prostokątnego naczynka wyłożonego przezroczystą folią. Folią przykrywam również wierzch i dociskam drugim naczynkiem.
Tak pozostawiam kaszę do rana. Rano wyjmuję kaszę, kroję ją w plastry. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę oleju kokosowego. Smażę plastry kaszy aż będą chrupiące i rumiane, z każdej strony.
Składniki na karmelizowaną gruszkę:
- gruszka,
- łyżeczka masła roślinnego,
- czubata łyżeczka cukru brązowego,
- cynamon.
Gruszkę kroję na pół, wydrążam gniazdo nasienne. Na patelnię wsypuję cukier i mieszam aż zacznie się topić. Dodaję masło, cynamon. Kiedy stworzy się karmel, kładę na niego gruszkę, przecięciem na karmelu. Smażę około 4 minut, po czym przewracam i znów karmelizuję z każdej strony kilka minut.
Podaję na smażonej kaszy, dokładnie oblepiając gruszkę karmelem.
Comments
1 Responses to “Smażona polenta z karmelizowaną gruszką”