10268 Views |  1

Smażona polenta z karmelizowaną gruszką

Smażona polenta z karmelizowaną gruszką

Smażona polenta z karmelizowaną gruszką

Październikowe gruszki? Żółta jak liście klonu polenta? Karmel? Tak, to właśnie jesienne śniadanie!

Składniki na smażoną klonową polentę:

  • 60 g kaszy kukurydzianej,
  • szklanka wody,
  • dwie łyżki syropu klonowego,
  • olej kokosowy.

Wodę doprowadzam do wrzenia, dodaję syrop klonowy, szczyptę soli i kaszę. Mieszam dokładnie i gotuję aż będzie ekstremalnie gęsta. Przekładam do prostokątnego naczynka wyłożonego przezroczystą folią. Folią przykrywam również wierzch i dociskam drugim naczynkiem.

Tak pozostawiam kaszę do rana. Rano wyjmuję kaszę, kroję ją w plastry. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę oleju kokosowego. Smażę plastry kaszy aż będą chrupiące i rumiane, z każdej strony.

Składniki na karmelizowaną gruszkę:

  • gruszka,
  • łyżeczka masła roślinnego,
  • czubata łyżeczka cukru brązowego,
  • cynamon.

Gruszkę kroję na pół, wydrążam gniazdo nasienne. Na patelnię wsypuję cukier i mieszam aż zacznie się topić. Dodaję masło, cynamon. Kiedy stworzy się karmel, kładę na niego gruszkę, przecięciem na karmelu. Smażę około 4 minut, po czym przewracam i znów karmelizuję z każdej strony kilka minut.

Podaję na smażonej kaszy, dokładnie oblepiając gruszkę karmelem.