51326 Views |  7

Domowa nutella

Domowa nutella

Domowa nutella

Nieprzesłodzony krem orzechowo-czekoladowy, przygotowany domowym sposobem, zdobędzie podniebienie niejednego dziecka.

Składniki na domową nutellę:

● 200 g orzechów laskowych,
● 3 łyżki miodu,
● niepełna szklanka mleka,
● 4 łyżki kakao.

Skórka orzechów ma gorzkawy posmak, dlatego ją usuwamy. Robimy to w następujący sposób: orzechy pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C; po tym czasie wyciągamy i usuwamy z nich skórkę, rolując w papierze (najlepiej nadaje się do tego torebka po mące lub cukrze).

Oczyszczone orzechy miksujemy (blendujemy, ścieramy, itp.) na gładką masę – jeśli mamy blender o niższej mocy, można od razu wlać trochę mleka, to ułatwi pracę robotowi. Jak już orzechy będą utarte, dodajemy resztę składników i mieszamy do ich połączenia. Nie martwmy się, gdy masa wydaje nam się za rzadka, w lodówce stężeje. Taką masę przekładamy (przelewamy) do słoiczków (np. po dżemie). Krem przechowujemy w lodówce.

Proporcje składników można ustalać według uznania, bardziej słodką wersję otrzymamy przy mniejszej ilości kakao, a większej miodu. Raczej dla starszych dzieci, jednak z całą pewnością dużo lepsza i zdrowsza od kupnej nutelli:)