Bardzo smaczne i zdrowe płatki śniadaniowe z wieloma składnikami, przygotowane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Sprawdzają się bardzo dobrze jako rozgrzewające śniadanie w chłodniejszych porach roku, takich jak: jesień i zima. Składniki płatków (np. kurkuma) podnoszą odporność organizmu.
Składniki na płatki śniadaniowe wg Kuchni Pięciu Przemian:
- 750 ml wody,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżka kaszy jaglanej,
- 1/3 łyżeczki siemienia lnianego,
- 1/2 łyżeczki oliwy,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 1/3 łyżeczki imbiru suszonego,
- szczypta soli morskiej lub kamiennej,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich,
- 1 banan,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki rodzynek.
Płatki przygotowujemy zgodnie z zasadą gotowania w Kuchni Pięciu Przemian, czyli dodając produkty w każdej przemianie i odczekując 2-3 minuty do następnej.
OGIEŃ Zagotowujemy wodę w garnku. Do wrzącej wody dodajemy kurkumę i mieszamy.
ZIEMIA Dodajemy kaszę jaglaną, siemię lniane i oliwę.
METAL Dodajemy płatki owsiane i imbir.
WODA Dodajemy sól.
DRZEWO Dodajemy sok z cytryny.
OGIEŃ Dodajemy średnio rozdrobnione orzechy i jeżeli jest taka potrzeba, to rozrzedzamy wrzątkiem.
ZIEMIA Dodajemy pokrojonego w półplasterki banana, rodzynki i cynamon.
Powinniśmy mieszać od czasu i czasu, by płatki nie przywarły do dna garnka. Po zakończeniu gotowania warto odczekać ok. 10 min.
Płatki nakładamy do miseczki i polewamy miodem. Można je też posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Można też użyć tartego słodkiego jabłka zamiast banana albo zrobić wersję bez banana. Też bardzo dobra Przepis sprawdzony i stosowany przeze mnie już dobrych kilka lat.
SMACZNEGO
Comments
3 Responses to “Płatki śniadaniowe wg Kuchni Pięciu Przemian”