15031 Views |  2

Płatki śniadaniowe wg Kuchni Pięciu Przemian

Płatki śniadaniowe wg Kuchni Pięciu Przemian

Płatki śniadaniowe wg Kuchni Pięciu Przemian

Bardzo smaczne i zdrowe płatki śniadaniowe z wieloma składnikami, przygotowane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Sprawdzają się bardzo dobrze jako rozgrzewające śniadanie w chłodniejszych porach roku, takich jak: jesień i zima. Składniki płatków (np. kurkuma) podnoszą odporność organizmu.

Składniki na płatki śniadaniowe wg Kuchni Pięciu Przemian:

  • 750 ml wody,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżka kaszy jaglanej,
  • 1/3 łyżeczki siemienia lnianego,
  • 1/2 łyżeczki oliwy,
  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 1/3 łyżeczki imbiru suszonego,
  • szczypta soli morskiej lub kamiennej,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich,
  • 1 banan,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki rodzynek.

Płatki przygotowujemy zgodnie z zasadą gotowania w Kuchni Pięciu Przemian, czyli dodając produkty w każdej przemianie i odczekując 2-3 minuty do następnej.

OGIEŃ       Zagotowujemy wodę w garnku. Do wrzącej wody dodajemy kurkumę i mieszamy.

ZIEMIA     Dodajemy kaszę jaglaną, siemię lniane i oliwę.

METAL      Dodajemy płatki owsiane i imbir.

WODA       Dodajemy sól.

DRZEWO  Dodajemy sok z cytryny.

OGIEŃ       Dodajemy średnio rozdrobnione orzechy i jeżeli jest taka potrzeba, to rozrzedzamy wrzątkiem.

ZIEMIA      Dodajemy pokrojonego w półplasterki banana, rodzynki i cynamon.

Powinniśmy mieszać od czasu i czasu, by płatki nie przywarły do dna garnka. Po zakończeniu gotowania warto odczekać ok. 10 min.

Płatki nakładamy do miseczki i polewamy miodem. Można je też posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Można też użyć tartego słodkiego jabłka zamiast banana albo zrobić wersję bez banana. Też bardzo dobra :) Przepis sprawdzony i stosowany przeze mnie już dobrych kilka lat.

SMACZNEGO :)