A może by tak…
Składniki na zupę z pokrzywy:
- 0,2 kg pokrzywy wraz z łodygami,
- duża marchewka,
- 2 ziemniaki,
- pół pietruszki (korzeń),
- dwie gałązki pietruszki (razem z łodyżkami),
- kawałek selera,
- cebula,
- 2 jajka,
- kilka krążków pora (z białej części),
- łyżka masła,
- pół szklanki mleka (ja użyłam sojowego),
- liść laurowy,
- sól, pieprz,
- ostra papryka.
Pokrzywę dokładnie płuczemy pod letnią wodą. Jajka gotujemy na twardo. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekaną cebulę z marchewką. Po podsmażeniu dodajemy resztę warzyw i liścia laurowego, całość zalewamy około litrem wody, gotujemy. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pokrzywę i gotujemy przez 10 minut. Następnie wyławiamy liść laurowy, garnek ściągamy z gazu i całość miksujemy na krem. Dolewamy mleko, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Smacznego!
Zupę można przystroić niewielką ilością śmietany (dla tych co jej używają )
Przepis pochodzi z mojego bloga.
Comments
7 Responses to “Zupa z pokrzywy”