Szpinak jest dobrym źródłem wit. K, która wpływa na zdrowie naszych kości. Jedna szklanka świeżego szpinaku zawiera prawie 200% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu. Przepis na sałatkę ze szpinakiem jest prosty, ale ciekawostką jest to, że jako sosu użyłam śmietanki z tofu.
Składniki na sałatkę ze szpinakiem:
- liście szpinaku bez ogonków,
- papryka żółta,
- papryka czerwona,
- szczypiorek albo czerwona cebula,
- awokado.
Sos do sałatki – śmietanka z tofu:
- 1/2 kostki tofu,
- 1/2 ugotowanego ziemniaka,
- mleko sojowe,
- olej,
- sól, pieprz,
- czosnek,
- sproszkowana cebula, sproszkowany imbir,
- sok z cytryny.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze dodając tyle mleka, aby uzyskać odpowiedniej konsystencji sos do sałatki.
Warto wspomnieć, że szpinak zawiera dużą ilość szczawianów, które blokują wchłanianie wapnia i żelaza. Dlatego zaleca się, żeby szpinak nie był jedynym albo głównym źródłem tych składników w naszej diecie. Ze względu na szczawiany szpinak nie jest również zalecany przy niektórych chorobach.
Comments