Szpinak jest dobrym źródłem wit. K, która wpływa na zdrowie naszych kości. Jedna szklanka świeżego szpinaku zawiera prawie 200% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu. Przepis na sałatkę ze szpinakiem jest prosty, ale ciekawostką jest to, że jako sosu użyłam śmietanki z tofu.
Składniki na sałatkę ze szpinakiem:
- liście szpinaku bez ogonków,
 - papryka żółta,
 - papryka czerwona,
 - szczypiorek albo czerwona cebula,
 - awokado.
 
Sos do sałatki – śmietanka z tofu:
- 1/2 kostki tofu,
 - 1/2 ugotowanego ziemniaka,
 - mleko sojowe,
 - olej,
 - sól, pieprz,
 - czosnek,
 - sproszkowana cebula, sproszkowany imbir,
 - sok z cytryny.
 
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze dodając tyle mleka, aby uzyskać odpowiedniej konsystencji sos do sałatki.
Warto wspomnieć, że szpinak zawiera dużą ilość szczawianów, które blokują wchłanianie wapnia i żelaza. Dlatego zaleca się, żeby szpinak nie był jedynym albo głównym źródłem tych składników w naszej diecie. Ze względu na szczawiany szpinak nie jest również zalecany przy niektórych chorobach.
                    ![Wegańskie placki ziemniaczane bez jajek [video]](http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/weganskie-placki-ziemniaczane.jpg)
![Naleśniki wegańskie bez jajek i mleka [video]](http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/nalesniki-weganskie-propozycja-podania1.jpg)
















                            
Comments