1181 Views |  Like

Sałatka warzywna z kiełkami soi

Sałatka warzywna to jedna z najlepiej znanych przekąsek. Zawsze możemy ją jednak wzbogacić o różnorodne, barwne i zdrowe składniki, takie jak ciecierzyca, soja, czy ser pleśniowy.

Sałatka warzywna z kiełkami soi

Sałatka warzywna z kiełkami soi

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 różyczki brokułu,
  • kukurydza,
  • groszek,
  • 1/3 puszki ciecierzycy (cieciorka, groch włoski),
  • fasola zielona,
  • 3 małe ogórki konserwowe,
  • fasola mung (kiełki soi),
  • ser camembert (z podpuszczką mikrobiologiczną),
  • majonez lub jogurt naturalny,
  • sól, pieprz.

Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części. Gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy drobne różyczki brokułu. Mieszamy z innymi składnikami. Dodajemy majonez. Doprawiamy.

Tak przyrządzoną sałatkę warzywną z kiełkami soi i ciecierzycą możemy podać w otoczeniu liści sałaty.