Sałatka warzywna to jedna z najlepiej znanych przekąsek. Zawsze możemy ją jednak wzbogacić o różnorodne, barwne i zdrowe składniki, takie jak ciecierzyca, soja, czy ser pleśniowy.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- 3 różyczki brokułu,
- kukurydza,
- groszek,
- 1/3 puszki ciecierzycy (cieciorka, groch włoski),
- fasola zielona,
- 3 małe ogórki konserwowe,
- fasola mung (kiełki soi),
- ser camembert (z podpuszczką mikrobiologiczną),
- majonez lub jogurt naturalny,
- sól, pieprz.
Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części. Gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy drobne różyczki brokułu. Mieszamy z innymi składnikami. Dodajemy majonez. Doprawiamy.
Tak przyrządzoną sałatkę warzywną z kiełkami soi i ciecierzycą możemy podać w otoczeniu liści sałaty.
Comments