Zwegowani » Dania zapiekane, Śniadania kolacje

Zapiekanki z pieczarkami i serem


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Zostaw komentarz
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (9 głosów)
Loading ... Loading ...

Zapiekanka dla dwóch osób. Do sporządzenia farszu można użyć różnych warzyw.

Zapiekanka z pieczarkami i serem

Zapiekanki z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 2 bułki paryskie,
  • 3 pieczarki,
  • 6 plasterków cukinii,
  • szczypiorek,
  • 1/3 papryki,
  • pomidor,
  • pół cebuli,

  • starty ser do posypania,
  • masło czosnkowe,
  • oregano
  • sól, pieprz.

Pieczarki i cebulę obieramy i ciachamy w drobną kostkę. Plasterki cukinii kroimy na ćwiartki. Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy przez chwilę, aby cukinia stała się miękka.

Bułkę paryską kroimy przez środek wzdłuż, aby po przekrojeniu obie połówki były tej samej wielkości. Wydrążamy środek pieczywa pozostawiając ok. 3 centymetry chleba przy skórce. Łódeczki smarujemy masłem czosnkowym. Do środka bułki wrzucamy odsączony i usmażony farsz. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, plasterki pomidorów i szczypiorek. Doprawiamy.

Z wierzchu wyścielamy wyjętym wcześniej pieczywem. Ponownie smarujemy masłem czosnkowym. Sypiemy trochę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170° C i pozostawiamy aż chleb się zarumieni, a ser roztopi.

Zapiekanki możemy podawać także w formie grzanek pociętych na mniejsze kromki.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Lazania z cukinią i brokułami
Lasagne to pyszne i kolorowe danie przekładane sosem pomidorowym i przykryte gęstym sosem serowym. W...
Jagodzianki
Za przepis na jagodzianki dziękuję Lisce. Ja jednak wprowadziłam do niego pewne małe modyfikacje;) ...
Kotlety z boczniaków
Boczniaki są powszechnie cenione za walory smakowo-zapachowe, wysoką wartość odżywcza oraz niska kal...
Bakłażan nadziewany fasolą i kaszą kuskus
Przepis na faszerowane łódki z bakłażanu przypomina dawniej opublikowany przepis, na zapiekany bakła...
Witariańskie kotlety z domowym ketchupem
Witariańskie „kotlety” z ketchupem z pomidorów i daktyli są pyszną imitacją tradycyjnych kotletów,...
Pasztet z soczewicy z pestkami dyni
Przepis na pasztet z soczewicy. Składniki: czerwona soczewica 400 g, marchew 4 duże szt.,...

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.