20075 Views |  Like

Zapiekanki z pieczarkami i serem

Zapiekanka dla dwóch osób. Do sporządzenia farszu można użyć różnych warzyw.

Zapiekanka z pieczarkami i serem

Zapiekanki z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 2 bułki paryskie,
  • 3 pieczarki,
  • 6 plasterków cukinii,
  • szczypiorek,
  • 1/3 papryki,
  • pomidor,
  • pół cebuli,

  • starty ser do posypania,
  • masło czosnkowe,
  • oregano
  • sól, pieprz.

Pieczarki i cebulę obieramy i ciachamy w drobną kostkę. Plasterki cukinii kroimy na ćwiartki. Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy przez chwilę, aby cukinia stała się miękka.

Bułkę paryską kroimy przez środek wzdłuż, aby po przekrojeniu obie połówki były tej samej wielkości. Wydrążamy środek pieczywa pozostawiając ok. 3 centymetry chleba przy skórce. Łódeczki smarujemy masłem czosnkowym. Do środka bułki wrzucamy odsączony i usmażony farsz. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, plasterki pomidorów i szczypiorek. Doprawiamy.

Z wierzchu wyścielamy wyjętym wcześniej pieczywem. Ponownie smarujemy masłem czosnkowym. Sypiemy trochę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170° C i pozostawiamy aż chleb się zarumieni, a ser roztopi.

Zapiekanki możemy podawać także w formie grzanek pociętych na mniejsze kromki.