Zwegowani » Dania zapiekane, Śniadania kolacje

Zapiekanki z pieczarkami i serem


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Zostaw komentarz
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (9 głosów)
Loading...Loading...

Zapiekanka dla dwóch osób. Do sporządzenia farszu można użyć różnych warzyw.

Zapiekanka z pieczarkami i serem

Zapiekanki z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 2 bułki paryskie,
  • 3 pieczarki,
  • 6 plasterków cukinii,
  • szczypiorek,
  • 1/3 papryki,
  • pomidor,
  • pół cebuli,

  • starty ser do posypania,
  • masło czosnkowe,
  • oregano
  • sól, pieprz.

Pieczarki i cebulę obieramy i ciachamy w drobną kostkę. Plasterki cukinii kroimy na ćwiartki. Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy przez chwilę, aby cukinia stała się miękka.

Bułkę paryską kroimy przez środek wzdłuż, aby po przekrojeniu obie połówki były tej samej wielkości. Wydrążamy środek pieczywa pozostawiając ok. 3 centymetry chleba przy skórce. Łódeczki smarujemy masłem czosnkowym. Do środka bułki wrzucamy odsączony i usmażony farsz. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, plasterki pomidorów i szczypiorek. Doprawiamy.

Z wierzchu wyścielamy wyjętym wcześniej pieczywem. Ponownie smarujemy masłem czosnkowym. Sypiemy trochę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170° C i pozostawiamy aż chleb się zarumieni, a ser roztopi.

Zapiekanki możemy podawać także w formie grzanek pociętych na mniejsze kromki.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Falafel
Falafel, jedno z najbardziej znanych orientalnych potraw wegetariańskich, zawrotną karierę zrobiło d...
Zupa z włoskiej kapusty z pomidorami
Przepis na zupę z włoskiej kapusty z pomidorami. Składniki zupy z kapusty włoskiej z pomidora...
Zupa z soczewicy z papryką i marchewką
Zupa z soczewicy to zdrowe i sycące danie. Tu w różnych odcieniach czerwieni - z czerwoną soczewicą,...
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym
Przepis z książki „Kuchnia wegetariańska” autorstwa Jenny Stacey (bardzo polecam tę publikację :)) ...
Kukurydziane spaghetti z zieloną salsą z awokado
Kolejne pyszne wegańskie danie to kukurydziane spaghetti z zieloną salsą z awokado. Awokado ...
Omlet "cottage"
Przepis na omlet z pieczarkami i wiejskim twarożkiem - w sam raz na śniadanie. Czas wykonania...

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.