13440 Views |  Like

Zupa z orkiszu

Dodaj zdjęcie!

Pomysł na zupę orkiszową. Przepis pochodzi ze strony tast.pl.

Składniki na zupę z orkiszu (dla 2 osób):

  • 100 g orkiszu,
  • 1/2 l wywaru warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 łodyga selera,
  • 1 mały koper włoski,
  • sól, biały pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sok cytrynowy,
  • sos worcester,
  • mus jabłkowy,
  • 100 ml słodkiej śmietany,
  • 1/2 pęczka mięty.

Wykonanie:

Opłukać orkisz bieżącą wodą, starannie osaczyć i włożyć do sala­terki. Zalać rosołem i pozostawić na noc. W garnku rozpuścić masło, zeszklić obraną i posiekaną cebulę. Marchew, seler i koper włoski oczyścić, obrać i pokroić w słupki lub kostkę. Dodać do cebuli i podsmażyć. Zalać wywarem z orkiszem. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem cytrynowym i musem jabłkowym.

Gotować na małym ogniu 20-30 minut, ponownie przyprawić, zaciągnąć śmietaną. Przed podaniem posypać świeżo posiekaną miętą.