6387 Views |  Like

Soczewica w pomidorach

Zupełnie nie miałam pomysłu na dzisiejsze śniadanie, ale trochę inwencji twórczej i ot – skomponowałam pyszne i proste danie!

Składniki na soczewicę w pomidorach (na jedną osobę):

Dodaj zdjęcie!

  • 60g czerwonej soczewicy – 226 kcal,
  • duży pomidor (ok. 170 g),
  • pół czerwonej papryki (ok. 70 g),
  • natka pietruszki (dużo!),
  • plaster cebuli,
  • łyżeczka błonnika pokarmowego,
  • sól, pieprz, szczypta chili, słodka papryka.

Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć w słonej wodzie, gotować przez 10 minut i odcedzić.  Świeżego pomidora, paprykę, cebulę, natkę pietruszki i błonnik zmiksować w blenderze. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili i słodką papryką.  Na miseczkę wyłożyć pastę z warzyw i soczewicę. Udekorować listkiem pietruszki.

Smacznego!!!

Żałuję, że nie sfotografowałam potrawy. Kompozycja czerwieni, żółci i zieleni pięknie wyglądała w białej miseczce.