4702 Views |  Like

Sałatka z grzybami i ze szpinakiem

Przepis na apetyczną sałatkę ze szpinakiem i pieczarkami. Sałatka sprawdza się także jako pasta do makaronów lub farsz, np. do cannelloni.

Sałatka z grzybami i ze szpinakiem

Sałatka z grzybami i ze szpinakiem

Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku,
  • 5-6 pieczarek,
  • 30 g sera żółtego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kolendra,
  • sól, pieprz.

Szpinak odmrażamy i smażymy na wolnym ogniu. Grzyby (pieczarki) kroimy w plasterki i dorzucamy do szpinaku. W międzyczasie dodajemy pokrojoną drobno cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Całość doprawiamy.

Gdy soki z grzybów odparują , a cebula się zeszkli, zdejmujemy sałatkę z ognia. Mieszankę pieczarek i warzyw przekładamy do miseczki.

Na koniec do sałatki z grzybów dodajemy pokrojony w kostkę lub starty na tarce ser. Dokładnie mieszamy.

Gotową sałatkę ze szpinaku najlepiej podawać na ciepło.