3878 Views |  Like

Chlebek z rabarbarem i orzechami

Lekko razowy, puszysty i nie za słodki. Pyszny z gęstym jogurtem naturalnym i konfiturą albo miodem. Przepis z bloga So Good and Tasty, ale zawiera moje modyfikacje.

Chlebek z rabarbarem i orzechami

Chlebek z rabarbarem i orzechami

Składniki na małą keksówkę:

Posypka:

  • 1/4 płatków owsianych,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżka świeżo startej skórki cytrynowej lub pomarańczowej,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego lub masła.
Na ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanka mąki po połowie pszennej typ 650 i razowej dokładnie wymieszane,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 1-2 jajka,
  • 3/4 szklanki maślanki,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka pokrojonego na plasterki rabarbaru,
  • 1/4 orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i posiekanych.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C, keksówkę wykładamy papierem lub tylko natłuszczamy. Wszystkie składniki posypki mieszamy dokładnie ze sobą, odstawiamy na bok.

Mąki przesiewamy do miski, mieszamy dokładnie z sodą i solą. W osobnej misce łączymy cukier z olejem. Jajko ubijamy lekko z maślanką i dodajemy do cukru z olejem, mieszamy dokładnie. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników, dodajemy rabarbar i orzechy ponownie mieszamy.

Wlewamy ciasto do foremki, nakładamy posypkę i pieczemy ok. 50-60 minut aż wbity patyczek będzie suchy. Studzimy na kratce. Chlebek kroimy zupełnie zimny, bo inaczej się rozsypie :) Polecam!