4225 Views |  Like

Burrito z porem i pieczarkami

Burrito to jedna z wizytówek kuchni meksykańskiej. Potrawa przygotowana na bazie pszennej tortilli przypomina naleśnik z farszem lub niezapieczoną enchiladę. Chrupkie pieczywo i dowolna możliwość komponowania farszu sprawia, że danie jest zawsze można przygotowywać na wiele różnych sposobów.

Składniki na burritos z porem i pieczarkami:

Burrito z porem i pieczarkami

Burrito z porem i pieczarkami

  • ok. 6 pszennych tortilli,
  • kilka pieczarek,
  • por – biała i zielona część,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • parę łyżek kukurydzy,
  • czerwona fasola,
  • papryka zielona,
  • papryka czerwona,
  • kilka czarnych oliwek,
  • kilka liści sałaty lodowej,
  • sos pomidorowy,
  • mielona słodka papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie burritos

Tortille podgrzewamy (najlepiej chwilę za pomocą crape makera). Warzywa – bez sałaty – kroimy drobno  i przyprawione podsmażamy wraz z sosem pomidorowym (tak, aby zgęstniał). Ciepłe tortille wykładamy sałatą lodową i farszem i zawijamy „na kopertę” pozostawiając nienaruszonym jeden z brzegów. Środek możemy przytrzymać wykałaczką.

Burritos podajemy na ciepło.