To pierwszy przepis, który dotrze dalej niż zasięg mojej kuchni:) mam nadzieję, że zasmakuje.
Cały proces zaczynam od zrobienia ciasta, jak wiadomo – a może i nie – gotowce są dosyć drogie, więc trzeba było jakoś wybrnąć z sytuacji i samemu zakasać rękawy do lepienia.
Składniki na tortillę wegetariańską
- mąka pszenna ok. 2 szklanek,
- ciepła woda (tu już ważne jest wyczucie, średnio wychodzi od 100 do 200 ml),
- spora łyżka margaryny, masła, oleju – jak kto woli,
- przyprawy, tu można wykazać się finezją i mieszać do woli:) moje połączenie wygląda mniej więcej tak: pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka (dużo), trochę chili, oregano, bazylia.
Po wymieszaniu całość powinna być zwartym ciastem, nielepiącym się do dłoni – tu trzeba właśnie kombinować, gdy ciasto na tortillę jest zbyt lepkie – dodać maki, gdy zbyt „nielepkie” – wodę.
Kiedy ciasto jest gotowe, zaczynamy wałkowanie. Placki powinny być bardzo, bardzo cienkie, średnicy naszej patelni. Jak już uporamy się z tą nie lada czynnością (potrzeba jest trochę wprawy, moje pierwsze miały przeróżne kształty:) – trzeba placki podsmażyć na patelni. Bez tłuszczu, z każdej strony na jakieś 10-15 sekund.
Do środka tortilli można włożyć dosłownie wszystko, przedstawię jednak swoją kombinację.
Składniki na farsz do tortilli
- 3 cebule,
- 4 pomidory,
- oliwki,
- ogórek
- ok. 300 g pieczarek,
- 2 papryki (żółte wyglądają najładniej w całej kompozycji, ale nie ma to większego znaczenia),
- szpinak,
- pastella z suszonych pomidorów (są jeszcze paprykowe i oliwkowe, ale nie próbowałam),
- paczka kotletów sojowych.
Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, przyprawiamy, zostawiamy na chwilę. W tym momencie można pokroić resztę składników w paseczki. Jak już „dojrzeją” nasze kotlety kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnie, doprawiamy (pieprz, papryka) i smażymy na chrupko. Szpinak wrzucamy na patelnię, żeby odparował, dodajemy czosnku według uznania.
Wszystko już gotowe, więc zaczynamy faszerować:) Każdy placek smarujemy odrobiną pastelli z pomidorów – nie za dużo – później rozsmarowujemy szpinak (wystarczy po łyżce). Na to kładziemy kotlety, cebulę, oliwki, paprykę, pieczarki, pomidory i ogórek.
Wszystko zawijamy. I tu są rożne sposoby. Ja nakładam wszystko bardziej po prawej stronie, z dołu zaginam trochę, żeby się nie wysypało i zawijam od miejsca, w którym jest farsz, czyli od prawej do lewej. Brzmi ciężko, ale jest to prosta sprawa. Oczywiście można dodać jeszcze na koniec trochę sera. Gotowe tortille wkładamy jeszcze do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 15-20 min.
Smacznego!
Comments
11 Responses to “Wegetariańska tortilla”