Pomysł na zupę orkiszową. Przepis pochodzi ze strony tast.pl.
Składniki na zupę z orkiszu (dla 2 osób):
- 100 g orkiszu,
- 1/2 l wywaru warzywnego,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 łodyga selera,
- 1 mały koper włoski,
- sól, biały pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sok cytrynowy,
- sos worcester,
- mus jabłkowy,
- 100 ml słodkiej śmietany,
- 1/2 pęczka mięty.
Wykonanie:
Opłukać orkisz bieżącą wodą, starannie osaczyć i włożyć do salaterki. Zalać rosołem i pozostawić na noc. W garnku rozpuścić masło, zeszklić obraną i posiekaną cebulę. Marchew, seler i koper włoski oczyścić, obrać i pokroić w słupki lub kostkę. Dodać do cebuli i podsmażyć. Zalać wywarem z orkiszem. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem cytrynowym i musem jabłkowym.
Gotować na małym ogniu 20-30 minut, ponownie przyprawić, zaciągnąć śmietaną. Przed podaniem posypać świeżo posiekaną miętą.
Comments