Zupa z soczewicy to zdrowe i sycące danie. Tu w różnych odcieniach czerwieni – z czerwoną soczewicą, papryką, marchewką i pomidorami.
Składniki na zupę z soczewicy z papryką i marchewką
- szklanka czerwonej soczewicy,
- 2 czerwone papryki,
- 3 marchewki,
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 cebule,
- kawałek selera,
- kostka bulionu warzywnego,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- czosnek,
- sproszkowana papryka.
Gotujemy soczewicę z dodatkiem bulionu warzywnego (1 kostka wywaru warzywnego na litr wody). Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojony seler. Do miękkich jarzyn dorzucamy usmażoną, pokrojoną w kostki cebulę i paprykę oraz pomidory z puszki. Zupę z czerwonej soczewicy przyprawiamy do smaku.
Comments