Przepis na zupę z soczewicy według diety niskowęglowodanowej.
Składniki na zupę z zielonej soczewicy z pomidorami
- 250 g zielonej soczewicy,
- 250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 2 marchewki pokrojone w kostkę,
- 2 cebule pokrojone w kostkę,
- 2 utarte ząbki czosnku,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- listek laurowy,
- sól, pieprz,
- oregano,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego.
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie w garnku chwilę przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok.1litra) i gotować pół godziny, aż zmięknie. Do zupy dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 minut.
Przed podaniem doprawić zupę z soczewicy octem. Na stole dodatkowo postawić ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek, jeśli ktoś lubi.
Osoby, które mają problem z cukrem mogą zrezygnować z marchwi. SMACZNEGO!:)
Comments
13 Responses to “Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami”