Zwegowani » Dania gotowane, Dania wigilijne, Kuchnia wegańska, Zupy chłodniki

Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 12
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (18 głosów)
Loading...Loading...

Przepis na zupę z soczewicy według diety niskowęglowodanowej.

Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami

Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami

Składniki na zupę z zielonej soczewicy z pomidorami

  • 250 g zielonej soczewicy,
  • 250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 2 utarte ząbki czosnku,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • listek laurowy,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego.

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie w garnku chwilę przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok.1litra) i gotować pół godziny, aż zmięknie. Do zupy dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 minut.

Przed podaniem doprawić zupę z soczewicy octem. Na stole dodatkowo postawić ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek, jeśli ktoś lubi.

Osoby, które mają problem z cukrem mogą zrezygnować z marchwi. SMACZNEGO!:)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i twarogiem
Staropolskie przepisy, choć wszystkim znane, niekoniecznie często goszczą na domowych stołach. Popul...
Szare kluski z kapustą
To tradycyjne wielkopolskie danie, bardzo smaczne i lubiane. Podstawą ciasta są starte, surowe ziemn...
Surówka z burakami, kukurydzą i selerem
Buraki mogą się z pewnością pojawić na stole wigilijnym nie tylko w formie czerwonego barszczu. Dosk...
Okra w sosie pomidorowym z odrobiną pikanterii
Przepis na 3 osoby. Składniki na okrę w sosie pomidorowym: 500 g świeżej okry, 450 ...
Ciasto kalafiorowe
Z przepisu Yotama Ottolenghiego. Składniki na ciasto kalafiorowe: 1 średni kalafior (ok...
Pierogi opiekane (pierogi z kaszą gryczaną)
  Przepis na pierogi z kaszą gryczaną. Składniki na pierogi opiekane: Ciasto n...

Komentarzy: 12

  • avatar
    Zwegowani:

    dziękujemy za pyszny przepis! a właśnie, zielona soczewica ma mniej węglowodanów niż czerwona? nie możemy jakoś spamiętać :) bo ogólnie zdaje się, że w soczewicy trochę tego jest – wyciągamy wnioski na podstawie ostatniej rozmowy z osobami przestrzegającymi diety dla diabetyków. Ale dla większej pewności musimy poszperać :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Salatka:

    Wprawdzie zielona soczewica ma nieco większy współczynnik IG niż czerwona, ale nadal jest poniżej 40, więc myślę, że nie powinna podnosić gwałtownie poziomu cukru. Ja w każdym razie usunęłam z przepisu marchew i czułam się bardzo dobrze po posiłku. Wprawdzie nie mam cukrzycy tylko nadprodukcję insuliny w wyniku uszkodzonej trzustki, ale dieta jest podobna: muszę jeść często małe posiłki, nisko węglowodanowe i bez cukrów prostych.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    devilish:

    Zupa przepyszna, tania i łatwa w przygotowaniu. To jest tradycyjna grecka zupa Fakes. Ostatnio trochę ją zmodyfikowałem i przerobiłem na bardziej Indyjską dodając łyżeczkę curry(jak ktoś lubi orientalny smak), cała reszta bez zmian, równiez pychota, gorąco polecam! mniam :P

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    snowLady:

    Uwielbiam soczewice, moj mezczyzna bedzie zachwycony! :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kuchareczka:

    Robię taką, tylko jeszcze z warzywami i grzybami :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Dorota:

    Robię zawsze w Wielkanoc , żurek vegański z zielona soczewicą:)
    2 duże grzybki suszone
    mała cebulka
    2 zabki czosnku
    liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ,sól
    Gotuje to na 1litrze wody
    zalewam kiszomym żurkiem,ok 1/2 szklanki, dodaję majeranek, chwilkę gotujac, potem szklankę ugotowanej soczewicy, można jeszcze dla wgetarian dodać łyżkę dobrej śmietany,jajko,
    ja przesmażam na oliwie 1/4 cebulki na smaczek; wlewam do barszczyku chwikę gotuję, to jest coroczne śniadanko świąteczne:)
    Smacznego:)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Marta:

    ależ wspaniała! na stałe wejdzie do mojego domowego menu :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    Moja najlepsza popisowa zupa!! delitious. tylko ja daję o wiele więcej wody, bo nie 1 litr, a 2,5 litra!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ania:

    ja dzisiaj pierwszy raz zrobilam taka zupe, przyznam ze do wczoraj nie wiedzialam o istnieniu soczewicy, co to jest i jak smakuje… i przyznam, ze zupa jest zajebista! na pewno pozostanie w moim menu na stale :-) dziekuje za przepis

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    Zupa jest przepyszna, polecam także dodać (aby uzyskać bardziej orientalny smak) trochę kminku oraz dosłownie szczyptę kminu rzymskiego, najlepiej rozdrobionego w moździeżu). Można też dodać skwarki z boczku. Pyszna :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Justaa:

    dzis zrobilam te zupke ale w formie potrawki tzn dodalam mniej wody i wyszedl taki a la gulasz byl poprostu przepyszny!moj mezczyzna mimo ze miesozerny zajadal sie ze hej!dodalam troszke curry,pozdrawiam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ela:

    Przepyszna!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.