1584 Views |  Like

Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami

Przepis na zupę z soczewicy według diety niskowęglowodanowej.

Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami

Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami

Składniki na zupę z zielonej soczewicy z pomidorami

  • 250 g zielonej soczewicy,
  • 250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 2 utarte ząbki czosnku,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • listek laurowy,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego.

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie w garnku chwilę przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok.1litra) i gotować pół godziny, aż zmięknie. Do zupy dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 minut.

Przed podaniem doprawić zupę z soczewicy octem. Na stole dodatkowo postawić ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek, jeśli ktoś lubi.

Osoby, które mają problem z cukrem mogą zrezygnować z marchwi. SMACZNEGO!:)