19903 Views |  Like

Tacos z fasolą i kukurydzą

Tacos, tradycyjną meksykańską potrawę, łatwo poznać i polubić :) Do jej przygotowania stosuje się tortille z mąki kukurydzianej (w burritos wykorzystuje się tortille z mąki pszennej) przypominające kształtem otwierające się muszle. Choć zazwyczaj funkcjonują w formie przystawek, odpowiednio przygotowane smakują również jako danie główne.

Składniki na tacos z fasolą i kukurydzą:

Tacos z fasolą i kukurydzą

Tacos z fasolą i kukurydzą

  • kilka placków kukurydzianych tortilli,
  • sałata lodowa,
  • czerwona fasola,
  • zielona fasolka szparagowa,
  • kukurydza,
  • groszek,
  • cebula,
  • żółta papryka,
  • czarne oliwki,
  • starty ser żółty,
  • mielone chili,
  • kurkuma,
  • sól, pieprz,
  • sos pomidorowy.

Przygotowanie tacos

Tortille układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika i zagrzewamy chwilę w niewielkiej temperaturze. W tym czasie kroimy warzywa (sałatę odkładamy na bok). Farsz podsmażamy wraz z sosem pomidorowym i przyprawiamy chili, kurkumą, sola i pieprzem.

Chrupiące płaty tortilli napełniamy najpierw liśćmi sałaty, a kolejno farszem. Całość posypujemy startym serem żółtym. Taco podajemy na ciepło.