Mając ochotę w gorące dni na szpinak zdecydowałam się na przyrządzenie chłodnika szpinakowego. Jest to z pewnością alternatywa dla chłodnikolubnych, którzy chcieliby na chwilę zapomnieć o oklepanym chłodniku z botwinki czy rzodkiewki, które jak wiemy – smakują podobnie.
Składniki na chłodnik ze szpinaku:
- 250 g szpinaku,
- 400 g kefiru,
- 200 g zsiadłego mleka,
- pół cytryny,
- pół pęczka koperku,
- 1 ząbek czosnku (lub dwa niewielkie),
- grzanki z ciabattej,
- sól, pieprz, czerwona czubryca.
Przygotowanie:
- Szpinak podgotować na patelni, z niewielką ilością wody (5-10 min.).
- Ostudzić, poszatkować (nie za drobno), dodać kefir i zsiadłe mleko, całość dokładnie wymieszać.
- Wcisnąć sok z cytryny, dodać posiekany koperek i pokrojony w drobną kostkę czosnek.
- Doprawić solą, pieprzem i czubrycą. Wstawić na 10 minut do lodówki.
- Podawać z grzankami z ciabattej, posiekaną rzodkiewką lub szczypiorkiem
Smacznego!
Comments