13303 Views |  Like

Sałatka z winogron, szparagów i pomidorów

Sałatka ze szparagami to pyszna sprawa. W przypadku zielonych szparagów, dzięki ich skórce, sałatka szparagowa wzbogacona jest o magnez, fosfor, potas, wapń, czy witaminę B i C. My jednak użyliśmy białych szparagów, znacznie częściej spotykanych w Polsce.

Sałatka z winogron, szparagów i pomidorów

Sałatka z winogron, szparagów i pomidorów

Składniki:

  • 600 g ugotowanych białych lub zielonych szparagów (białe szparagi możemy kupić w słoiczku),
  • 150 g winogron,
  • 3 pomidory,
  • 100 g orzechów (włoskich, nerkowca lub innych),
  • 3 łyżki majonezu,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz.

O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów w KuchniCafe.pl

Szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i wkładamy do miseczki. Winogrona kroimy na połówki i dodajemy je do szparagów. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.

Sałatkę ze szparagów wzbogacamy o pociachane drobno orzechy. Całość mieszamy.

Do sałatki z winogron i pomidorów dodajemy majonez i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.