5477 Views |  Like

Zupa z młodej kapusty z brązowym ryżem

Przepis na wegetariański kapuśniak.

Zupa z młodej kapusty z brązowym ryżem

Zupa z młodej kapusty z brązowym ryżem

Składniki na zupę z młodej kapusty z ryżem (na 6-8 porcji):

  • 100 g brązowego ryżu,
  • 1 cebula, posiekana,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek oleju,
  • 1/2 główki młodej kapusty, drobno pokrojonej,
  • nać młodego selera, pokrojonego na kawałki ok. 1 cm długości,
  • 1 puszka pomidorów, pokrojonych,
  • ok. 1.5 l wywaru jarzynowego,
  • sól, pieprz, przyprawy do smak,
  • ew. natka pietruszki do posypania.

Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę, szklimy. Wrzucamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko przesmażamy pilnując, aby nie zbrązowiał, bo zgorzknieje. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, żeby był dobrze obtoczony w tłuszczu. Dodajemy kapustę, seler, pomidory, chwilę obsmażamy. Wlewamy wywar, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości składników. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z łyżką oleju lnianego na wierzchu i ewentualnie z natką. Polecam!