5250 Views |  Like

Zapiekanka z sosem beszamelowym „zielono mi”

Przepis na zieloną zapiekankę z sosem beszamelowym.

Zapiekanka "zielono mi"

Zapiekanka „zielono mi”

Składniki na zapiekankę „zielono mi”:
  • 5 gniazdek makaronu typu tagliatelle,
  • puszka ciecierzycy konserwowej,
  • niewielki brokuł,
  • 1 cukinia,
  • garść świeżego szpinaku,
  • pół pora,
  • sos sojowy,
  • czerwona czubryca,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Podgotować brokuły i makaron.
  2. Ciecierzycę z porem podrumienić na patelni, przyprawiając czubrycą i sosem sojowym.
  3. Cukinię pokroić w cienkie plastry (skropić cytryną, nie będzie chłonęła tak dużo tłuszczu) i podsmażyć z obu stron na patelni.
  4. Na dno wysmarowanej tłuszczem foremki (bądź naczynia żaroodpornego) wyłożyć podrumienioną ciecierzycę z porem.
  5. Następnie wyłożyć makaron.
  6. Podzielone na różyczki brokuły rozłożyć na makaronie.
  7. Całość przykryć „kocykiem” z cukinii i pojedynczych liści szpinaku.
Składniki na sos beszamelowy:
  • 2,5 szklanki mleka sojowego,
  • 3 łyżki mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 łyżeczki masali,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na małym ogniu rozgrzać olej, dodać mąkę i mieszać. Na chwilę zestawić z ognia żeby przestygło i dolać mleko sojowe,. Całość ponownie postawić na mały ogień, zamieszać i dodać sól i masalę (bądź gałkę muszkatołową). Gotowym sosem beszamelowym zalać zawartość foremki i wstawić do rozgrzanego (180-200°C) piekarnika na 25 minut.

Smacznego!