4984 Views |  Like

Tort naleśnikowy z sosem beszamelowym

Torcik naleśnikowy z pieczarkami i cukinią ani nie wymaga wiele pracy, ani składników, a czasem – jak w tym przypadku – okazuje się, że smakuje lepiej od słodkich wyrobów cukierniczych. Szczególnie, gdy między płaskimi naleśnikami prześwituje niezapomniany w smaku sos – beszamel – szybki, prosty i znajdujący zastosowanie w wielu innych potrawach, np. w lasagne (lazanii). A warstwowy tort naleśnikowy z sosem beszamelowym? Tego trzeba spróbować! 😉

Tort naleśnikowy z sosem beszamelowym

Tort naleśnikowy z sosem beszamelowym

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 250 g mąki,
  • 0,5 l mleka,
  • 2 jajka,
  • łyżka masła – na wierzch tortu,
  • sól.

Składniki na sos beszamelowy

  • 50 g mąki,
  • 0,5 l mleka,
  • 100 g sera żółtego,
  • 50 g masła,
  • gałka muszkatołowa (szczypta),
  • sól, pieprz.

Dodatki do sosu beszamelowego:

  • 250 g pieczarek,
  • 250 g cukinii,
  • cebula.

Cukinię, obrane pieczarki i cebulę kroimy drobno. Składniki przerzucamy na patelnię i smażymy ok. 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozgrzewamy w rondlu, dodajemy mąkę i gotujemy na małym ogniu uważając, by zasmażka się nie zarumieniła. Gdy masa zacznie bulgotać, wciąż mieszając powoli dodajemy mleko. Gdy beszamel zgęstnieje, dorzucamy starty ser żółty, przyprawiamy i podgrzewamy, mieszając, aż sos się rozpuści.

Do sosu dodajemy cukinię, cebulę i pieczarki. Dusimy przez chwilę, a następnie zdejmujemy z ognia.

Przygotowujemy naleśniki. Składniki mieszamy mikserem, a naleśniki smażymy – najszybciej za pomocą crepe makera. Naleśniki układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu, każdy kolejny smarując na wierzchu sosem beszamelowym. Na ostatni naleśnik nakładamy łyżkę masła.

Naczynie okrywamy z wierzchu folią aluminiową. Tort naleśnikowy z beszamelem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.