Torcik naleśnikowy z pieczarkami i cukinią ani nie wymaga wiele pracy, ani składników, a czasem – jak w tym przypadku – okazuje się, że smakuje lepiej od słodkich wyrobów cukierniczych. Szczególnie, gdy między płaskimi naleśnikami prześwituje niezapomniany w smaku sos – beszamel – szybki, prosty i znajdujący zastosowanie w wielu innych potrawach, np. w lasagne (lazanii). A warstwowy tort naleśnikowy z sosem beszamelowym? Tego trzeba spróbować! 😉
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 250 g mąki,
- 0,5 l mleka,
- 2 jajka,
- łyżka masła – na wierzch tortu,
- sól.
Składniki na sos beszamelowy
- 50 g mąki,
- 0,5 l mleka,
- 100 g sera żółtego,
- 50 g masła,
- gałka muszkatołowa (szczypta),
- sól, pieprz.
Dodatki do sosu beszamelowego:
- 250 g pieczarek,
- 250 g cukinii,
- cebula.
Cukinię, obrane pieczarki i cebulę kroimy drobno. Składniki przerzucamy na patelnię i smażymy ok. 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozgrzewamy w rondlu, dodajemy mąkę i gotujemy na małym ogniu uważając, by zasmażka się nie zarumieniła. Gdy masa zacznie bulgotać, wciąż mieszając powoli dodajemy mleko. Gdy beszamel zgęstnieje, dorzucamy starty ser żółty, przyprawiamy i podgrzewamy, mieszając, aż sos się rozpuści.
Do sosu dodajemy cukinię, cebulę i pieczarki. Dusimy przez chwilę, a następnie zdejmujemy z ognia.
Przygotowujemy naleśniki. Składniki mieszamy mikserem, a naleśniki smażymy – najszybciej za pomocą crepe makera. Naleśniki układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu, każdy kolejny smarując na wierzchu sosem beszamelowym. Na ostatni naleśnik nakładamy łyżkę masła.
Naczynie okrywamy z wierzchu folią aluminiową. Tort naleśnikowy z beszamelem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Comments
9 Responses to “Tort naleśnikowy z sosem beszamelowym”