5832 Views |  Like

Sałatka z arbuza, fety i gruszki

To nieco zmodyfikowana propozycja przepisu pochodzącego od Nigelli Lawson – zamiast czarnych oliwek gruszka, a zamiast świeżej mięty – podwójna ilość natki pietruszki :) Efekt – bardziej słodka i pełna witamin propozycja przynosząca orzeźwienie np. podczas letniego plażowania :)

Sałatka z arbuza, fety i gruszki

Sałatka z arbuza, fety i gruszki

Składniki na sałatkę z arbuza, fety i gruszki:

  • 1-1,5 kg soczystego arbuza,
  • 1 duża, dojrzała gruszka,
  • 200 g fety,
  • 1-2 limonki,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w cieniutkie pióra i zalać w miseczce sokiem z limonek – odstawić na 0,5 h. Arbuza pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, gruszkę i fetę trochę drobniej – umieścić w misce. Dodać namoczoną cebulę, a pozostały sok połączyć z oliwą i polać nim całą sałatkę. Pokroić drobno natkę pietruszki i posypać sałatkę, całość doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Sałatkę można schłodzić w lodówce, wtedy składniki „przejdą” sobą, a danie nabierze pełniejszego smaku:)

Smacznego!