6991 Views |  Like

Pomidor nadziewany soczewicą

Przepis na zapiekane nadziewane pomidory.

Składniki na pomidora nadziewanego soczewicą

Pomidor nadziewany soczewicą

  • pół szklanki czerwonej soczewicy,
  • 1 mała cebula,
  • 1 małe jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ok. 3 niedużych pomidorów,
  • przyprawy (sól, pieprz, bazylia, chili).

Ugotować soczewicę. Posiekać drobno cebulę i czosnek, podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Do ostudzonej soczewicy dodać cebulę i czosnek, jajko. Doprawić i wymieszać. Z umytych pomidorów wydrążyć gniazda nasienne przy pomocy noża lub łyżki.

Włożyć farsz z soczewicy (do środka można też włożyć liść bazylii). Piec w 180 stopniach ok 10-15min (w zależności od wielkości pomidorów). Pomidor udekorować np liściem bazylii. Podawać ciepłe!

Podany na zimnym liściu sałaty będzie fantastyczny jako przystawka, a np. z frytkami, będzie smacznym obiadem :)