7469 Views |  Like

Pasztet imbirowy

Rozgrzewający pasztet imbirowy

Rozgrzewający pasztet imbirowy

Przepis na rozgrzewający pasztet z imbirem.

Składniki na pasztet imbirowy:

  • 1,5 szkl. czerwonej soczewicy,
  • 3-4 marchewki,
  • 2-3 pietruszki (korzeń),
  • 0,5 większego selera,
  • 1,5 główki czosnku,
  • 1 cebula,
  • świeży imbir,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 3 jaja ( 0 lub 1),
  • olej ryżowy,
  • pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, pieprz syczuański, pieprz kolorowy,
  • kmin rzymski,
  • garam masala,
  • sos sojowy,
  • sok z połowy limonki.

  1. Soczewicę gotujemy w 3,5 szkl. wody aż zmięknie, pod koniec gotowania dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
  2. W międzyczasie na rozgrzany olej ryżowy wyciskamy główkę czosnku i starty imbir (ok. 2-3 cm ze skórką), dodajemy różne rodzaje pieprzu oraz kmin rzymski (wszystkiego ok. 1 łyżeczki lub więcej).
  3. Następnie do przypraw dodajemy starte jarzyny, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu.
  4. Gdy soczewica i jarzyny wystygną, łączymy całość.
  5. Doprawiamy sokiem z limonki, świeżo wyciśniętymi pozostałymi ząbkami czosnku, startym imbirem (znów ok. 2 cm.), garam masalą, sosem sojowym, przecierem pomidorowym.
  6. Całość blendujemy i dodajemy kilka łyżek oleju ryżowego (5-6) oraz rozbełtane jajka.
  7. Wysmarowaną dowolnym tłuszczem foremkę keksówkę obsypujemy bułką tartą oraz owsianymi otrębami i wypełniamy.
  8. Pieczemy w 180°C na przedostatniej półce piekarnika przez 55-60 min.

Smacznego!