13174 Views |  1

Lody bez mleka – smaczne i proste

Wegańskie lody bez mleka

Wegańskie lody bez mleka

Lody poprawiają nastrój, chłodzą, kojarzą się nam z latem, wakacjami i… kaloriami. Jedna gałka tradycyjnych lodów może zawierać nawet 3 łyżeczki cukru, do tego cholesterol i konserwanty. Proponujemy lody bez cukru, mleka, konserwantów i cholesterolu. Lody, które nie tylko poprawią nam nastrój, ale są pełne witamin i wpłyną na poprawę naszego zdrowia.

Zapraszam na film- (http://www.youtube.com/watch?v=adTz5Il9STU)

Składniki na wegańskie lody:

  • mrożone owoce (np. truskawki, wiśnie,  maliny, jagody, brzoskwinie, itp.),
  • banany mrożone bez skórki (dobrze dojrzałe),
  • mleko migdałowe (albo sojowe, kokosowe),
  • sok z cytryny do smaku (opcjonalnie).

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze, blenderze, w robocie kuchennym lub w elektrycznej maszynce do mielenia mięsa. Jeżeli użyjemy maszynkę do mielenia mięsa, nie dodajemy do lodów mleka.

Lody możemy dosłodzić, np. miodem albo syropem z agawy (z dojrzałymi bananami będą na pewno wystarczająco słodkie). Nadają się do spożycia bezpośrednio po z zmiksowaniu.

Poleca zdrowienatalerzu.pl.