16734 Views |  Like

Bagietki czosnkowe

Niezwykle prosta, a jakże przepyszna przekąska!

Dodaj zdjęcie!

Składniki na bagietki czosnkowe (dla 2 osób):

  • 2 małe bagietki,
  • 0,5 główki czosnku polskiego,
  • 3 łyżki masła,
  • garść świeżej poszatkowanej drobno pietruszki,
  • garść pokrojonego drobno szczypiorku,
  • kilka pieczarek,
  • ser żółty,
  • oregano.

Bagietki nacinamy po lekkim skosie do 2/3 grubości bagietki. Masło dobrze mieszamy z pietruszką, szczypiorkiem i wyciśniętym czosnkiem. Aby czosnek łatwiej się obierał, wystarczy na kilka minut zanurzyć go wcześniej w wodzie. Dokładna ilość czosnku zależy od indywidualnych upodobań. Tak oto przygotowanym masełkiem czosnkowym smarujemy środek nadkrojonych bagietek. Im mniej oszczędnie smarowane tym smaczniejsze;)

Obieramy pieczarki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni. Następnie łyżeczką delikatnie wkładamy odrobinę pieczarek w każdą dziurkę w bagietkach. Ścieramy ser żółty na tarce o drobnych oczkach i posypujemy bagietki. Na koniec posypujemy oregano w ilości zależnej od stopnia uwielbienia tej przyprawy. Tak oto przygotowane bagietki możemy piec w piekarniku ok 10 min. w 150°C lub zawinąć w folię i podgrzać na grillu.

Smacznego!