Przepis na zieloną zapiekankę z sosem beszamelowym.
Składniki na zapiekankę „zielono mi”:
- 5 gniazdek makaronu typu tagliatelle,
- puszka ciecierzycy konserwowej,
- niewielki brokuł,
- 1 cukinia,
- garść świeżego szpinaku,
- pół pora,
- sos sojowy,
- czerwona czubryca,
- oliwa.
Przygotowanie:
- Podgotować brokuły i makaron.
- Ciecierzycę z porem podrumienić na patelni, przyprawiając czubrycą i sosem sojowym.
- Cukinię pokroić w cienkie plastry (skropić cytryną, nie będzie chłonęła tak dużo tłuszczu) i podsmażyć z obu stron na patelni.
- Na dno wysmarowanej tłuszczem foremki (bądź naczynia żaroodpornego) wyłożyć podrumienioną ciecierzycę z porem.
- Następnie wyłożyć makaron.
- Podzielone na różyczki brokuły rozłożyć na makaronie.
- Całość przykryć „kocykiem” z cukinii i pojedynczych liści szpinaku.
Składniki na sos beszamelowy:
- 2,5 szklanki mleka sojowego,
- 3 łyżki mąki,
- 4 łyżki oleju,
- 3 łyżeczki masali,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na małym ogniu rozgrzać olej, dodać mąkę i mieszać. Na chwilę zestawić z ognia żeby przestygło i dolać mleko sojowe,. Całość ponownie postawić na mały ogień, zamieszać i dodać sól i masalę (bądź gałkę muszkatołową). Gotowym sosem beszamelowym zalać zawartość foremki i wstawić do rozgrzanego (180-200°C) piekarnika na 25 minut.
Smacznego!
Comments