7944 Views |  Like

Zupa ogórkowa z włoszczyzną

Włoszczyzna może stanowić idealne połączenie składników potrzebnych do przyrządzenia zupy warzywnej. Spróbujcie sami :)

Zupa ogórkowa z włoszczyzną

Zupa ogórkowa z włoszczyzną

Składniki:

  • 4 ogórki konserwowe,
  • 4 małe ziemniaki,
  • włoszczyzna (2 marchewki, kawałek selera, por),
  • bulion warzywny (3 kostki),
  • sól, pieprz.

3 kostki bulionu warzywnego zagotowujemy w 1,5 l wody.

Zieloną część pora i nieduży kawałek selera kroimy w cienkie paski. Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do przygotowanego wywaru z warzyw. Przyprawiamy i gotujemy parę minut.

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do zupy warzywnej i gotujemy aż będą miękkie.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojone w kostki lub starte na tarce ogórki. Gdy staną się miękkie wrzucamy je do wywaru warzywnego. Przyprawiamy. Zupę ogórkową z włoszczyzną trzymamy na ogniu jeszcze ok. 5 minut.

Po ugotowaniu do zupy ogórkowej możemy dodać także wysokoprocentową, kwaśną śmietanę, wywar udekorować koperkiem, zaś samą włoszczyznę wzbogacić o pietruszkę.