Przepis na zdrową, pyszną i niskokaloryczną warzywną zapiekankę.
Składniki na zapiekankę warzywną (1-2 porcje):
- 35 g kiełków fasoli mung,
- 40 g papryki czerwonej (ok. 1/4 średniej papryki),
- 200 g pieczarek (ok. 10 sztuk),
- 100 g cukinii (1/4 dużej cukinii),
- 130 g białych szparagów (4 obrane sztuki),
- 50 g białego ryżu (1/4 szklanki),
- 5 g sosu sojowego jasnego,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,
- natka pietruszki.
Składniki na sos beszamelowy:
- 10 g masła (ok. 2 łyżeczki),
- 10 g mąki pszennej,
- 10 ml mleka zwykłego lub sojowego,
- sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
- Pokroić paprykę, cukinię, kiełki i pieczarki. Następnie wrzucić na teflonową patelnię, dolać trochę wody i dusić około 10-15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i sosem sojowym.
- W tym czasie obrać szparagi i gotować najlepiej na parze przez około 8 minut. Po tym czasie dorzucić je na patelnię.
- Nagrzać piekarnik do około 150-180°C.
- Ryż biały gotować w garnku z osoloną wodą (można pokropić cytryną, żeby był sypki) przez 15-20 minut.
- Gdy warzywa i pieczarki są miękkie, a woda odparuje z patelni, należy zdjąć je z ognia.
- W małym garnku roztopić masło (uwaga żeby nie przypalić! ;)), dolać mleko, wsypać mąkę cały czas mieszając. Następnie można dolać wody, żeby sos był trochę rzadszy, dobrze rozmieszać, dodać sól i pieprz.
- Ugotowany ryż przesypać do żaroodpornego naczynia, a na wierzch nałożyć usmażone warzywa. Całość polać sosem.
- Zapiekankę włożyć do piekarnika i zapiekać około 10 minut.
- Po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika, posypać natką pietruszki i gotowe!
SMACZNEGO! 😉
Cała zapiekanka ma TYLKO 390 kcal, jest pyszna, zdrowa, sycąca no i oczywiście WEGETARIAŃSKA ! 😉
Comments