4057 Views |  Like

Wiosenna zupa z liśćmi rzodkiewki

Ta zupa to taki wiosenny bieg na przełaj przez ogród, trochę tego, trochę tamtego :) Jako, że miałam rzodkiewki z ogrodu, z pewnej uprawy beznawozowej, stwierdziłam, że wykorzystam również jej liście, bo były tak ładne, że szkoda było je wyrzucić. Nadały zupie delikatnego rzodkiewkowego smaku i zielony kolor. Polecam!

Wiosenna zupa z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa z liśćmi rzodkiewki

Składniki na wiosenną zupę z liśćmi rzodkiewki:

  • pęczek rzodkiewek,
  • kilka szparagów,
  • kilka ziemniaków,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek pora lub cebuli.

Wszystkie jarzyny, za wyjątkiem liści, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, tak, aby je przykryła. Zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, gdy jarzyny będą już miękkie, dodajemy przebrane i umyte liście. Gotujemy dalej.

Dodajmy łyżkę soku z cytryny. Miksujemy na krem i przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Żeby wchłonęły się wszystkie witamy, również te rozpuszczalne w tłuszczu, na indywidualne porcje zupy nalewamy nieco dobrego oleju – ja używam oleju lnianego.