11864 Views |  Like

Wakacyjne ratatouille

Przepis na letnie danie z cukinią (ratatuj).

Wakacyjne ratatouille

Wakacyjne ratatouille

Składniki na wakacyjne ratatouille:

  • 4 małe cukinie lub 2 większe,
  • 2 bakłażany,
  • 2 czerwone papryki,
  • 5 dużych pomidorów,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 7 łyżek oliwy,
  • zioła prowansalskie (lub inne wg uznania np. bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn),
  • papryczka chili,
  • sól, pieprz,
  • kminek (w mojej autorskiej wersji;).

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparzyć,  obrać ze skórki i pokroić w dość dużą kostkę.
  2. Bakłażany pokroić w plastry, posolić, aby pozbyć się goryczki i po ok. 15 min. umyć i pokroić w kostkę.
  3. Cukinie pokroić w kostkę.
  4. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i rozgnieść nożem lub pokroić.
  5. W dużym garnku rozgrzać 3  łyżki oliwy.
  6. Wrzucić bakłażany, podsmażyć. Dodać cukinię, podsmażyć.
  7. W osobnym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebule i czosnek (pilnować, aby czosnek się nie przypalił!!) .
  8. Dodać pomidory. Odparować aby sos zgęstniał.
  9. Na reszcie oliwy podsmażyć paprykę.
  10. Połączyć z podduszonymi bakłażanami i cukinią. Dodać powstały sos pomidorowy.
  11. Całość dusić ok. 10 min. delikatnie mieszając, aby warzywa się nie rozgotowały. Pod koniec gotowania dodać zioła, papryczkę chili, sól i pieprz.

SMACZNEGO!