Przepis na letnie danie z cukinią (ratatuj).
Składniki na wakacyjne ratatouille:
- 4 małe cukinie lub 2 większe,
- 2 bakłażany,
- 2 czerwone papryki,
- 5 dużych pomidorów,
- 2 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 7 łyżek oliwy,
- zioła prowansalskie (lub inne wg uznania np. bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn),
- papryczka chili,
- sól, pieprz,
- kminek (w mojej autorskiej wersji;).
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dość dużą kostkę.
- Bakłażany pokroić w plastry, posolić, aby pozbyć się goryczki i po ok. 15 min. umyć i pokroić w kostkę.
- Cukinie pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i rozgnieść nożem lub pokroić.
- W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy.
- Wrzucić bakłażany, podsmażyć. Dodać cukinię, podsmażyć.
- W osobnym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebule i czosnek (pilnować, aby czosnek się nie przypalił!!) .
- Dodać pomidory. Odparować aby sos zgęstniał.
- Na reszcie oliwy podsmażyć paprykę.
- Połączyć z podduszonymi bakłażanami i cukinią. Dodać powstały sos pomidorowy.
- Całość dusić ok. 10 min. delikatnie mieszając, aby warzywa się nie rozgotowały. Pod koniec gotowania dodać zioła, papryczkę chili, sól i pieprz.
SMACZNEGO!
Comments