19558 Views |  Like

Szybkie danie o meksykańskiej duszy

Jedno z tych, które można zrobić, gdy nie masz w domu świeżych warzyw, a jedynie zapas puszkowanych. Kompozycja się nie obrazi, jeśli dołączą do niej inne warzywa, np. groszek, papryka, fasolka szparagowa, seler… :)

(Porcja dla 3-4 osób)

Składniki na danie o meksykańskiej duszy:

Dodaj zdjęcie!

  • 2 puszki pomidorów (najlepiej takich bez skórki, krojonych),
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydzy,
  • marchewka,
  • cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • przyprawy: sól, słodka papryka, cukier, gałka muszkatołowa, cynamon, kolendra, oregano, kminek, chili,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni lub w woku rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej posiekaną cebulkę. Do dania dodać drobniutko posiekany czosnek, marchewkę pokrojoną w paski, odsączone kukurydzę i fasolę, i chwilę podsmażyć. Wlać pokrojone pomidory, zamieszać dokładnie i przykryć. Po jakimś czasie doprawić, dokładnie wymieszać i dusić do czasu, aż marchewka stanie się miękka. Jeśli jest zbyt wodniste, można chwilę dusić bez pokrywki.

Tak przygotowane danie meksykańskie najlepiej podać z podpiekanymi ziemniakami. Ja to robię tak:

Kilka ziemniaków obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w plastry nie grubsze niż 1 cm. Włożyć do dużej miski, polać kilkoma łyżkami oliwy, posolić i dokładnie wymieszać. Obtoczone plasterki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego. Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 160°C i piec do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!