6457 Views |  Like

Sałatka z kaszy jaglanej z pieczonymi warzywami

Sałatka z kaszy jaglanej z pieczonymi warzywami

Sałatka z kaszy jaglanej z pieczonymi warzywami

Przepis na kolorową, zdrową i pyszną sałatkę z kaszą jaglaną.

Składniki na sałatkę z kaszy jaglanej z pieczonymi warzywami (na 4-6 porcji):

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1/2 łyżeczki bulionu jarzynowego w proszku,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • kawałek dyni, ok. 250-300 g,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki.

Składniki na sos z syropu klonowego i cytryny:

  • 3 łyżki oleju/oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka syropu klonowego/ z agawy,
  • wędzona lub zwykła sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • nieco wędzonej papryki.

Najpierw przygotowujemy warzywa.

Piekarnik nagrzewamy do 210°C. Przygotowujemy dwa naczynia do zapiekania (jedno z pokrywką) takiej wielkości, aby obydwa zmieściły w piekarniku razem. Dynię obieramy obieraczką, kroimy na niezbyt duże kawałki. Przekładamy ją do naczynia bez przykrycia, wlewamy 2 łyżki oleju, dobrze mieszamy.

Pozostałe warzywa obieramy, myjemy, dobrze osuszamy, kroimy je na cienkie paseczki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy, dodajemy do warzyw. Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia z przykrywką, wlewamy 2 łyżki oleju, dokładnie mieszamy. Przykrywamy naczynie. Naczynia wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Studzimy.

Kaszę jaglaną wykładamy na gęste sito, przelewamy wrzątkiem, aby kasza straciła ewentualną goryczkę. Kaszę przekładamy do rondla, zalewamy wodą w proporcji 1:2 dodajemy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywany, gotujemy do miękkości, około 20 minut. Odcedzamy, jeżeli pozostał jakikolwiek płyn.

Przygotowujemy sos.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy upieczone ząbki czosnku, rozcieramy dokładnie aż zupełnie połączą się z sosem. Jeżeli sos po tym będzie miał zbyt gorzki smak, można dodać syropu klonowego/z agawy.

Ciepłą kaszą mieszamy dokładnie z sosem i drobno posiekaną natką pietruszki. Kaszę mieszamy z upieczonymi warzywami, podajemy. Polecam!