16607 Views |  2

Piernik laskowy bez jajek

Piernik laskowy bez jajek

Piernik laskowy bez jajek

Piernik pachnący orzeszkami laskowymi, miodem i wspaniałą mieszanką przypraw korzennych. Zamiast jajek użyłam startych na mus jabłek. Ciasto jest zwarte, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Najlepsze po 2 dniach od upieczenia. Wypiek bez mleka i masła. W tym pierniku ważną rolę odgrywają: olej i kwaśne jabłka, świetnie sprawdzi się nasza „Szara Reneta”. Polecam nie tylko na Święta.

Składniki na laskowy piernik bez jajek:

  • 1,5 szklanki startych jabłek na mus,
  • 100 g oleju rzepakowego virgin,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki miodu,
  • 2 szklanki przesianej mąki orkiszowej,
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych,
  • przyprawa do piernika (najlepiej własna mieszanka) – 40 g,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów.


Rada:

  • Można użyć dodatkowo rodzynek, pokrojonych orzechów, niekoniecznie laskowych. Poza sezonem świątecznym można pominąć mieszankę przypraw korzennych i dać tylko cynamon, imbir.
  • Dla wegan: Miód można zastąpić cukrem brązowym około 1 szklanki.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200°C. Przygotować foremkę keksową o długości 20 cm.

  1. Do miski wsypać mąkę, orzechy, sodę, proszek, sól, przyprawy piernikowe, kakao.
  2. W osobnej misce połączyć miód, olej i mus z jabłek.
  3. Do mąki wlać mieszankę miodu z olejem i musem. Szybko i dokładnie połączyć, najlepiej szpatułką, drewnianą łyżką. Nie miksować.
  4. Ciasto włożyć do formy i piec około 1 h – do suchego patyczka.

Smacznego,

Magda, vegabutik.pl