Search result for :

Sok warzywny

[caption id="attachment_10211" align="alignright" width="225"] Sok warzywny[/caption] Świeżo wyciśnięty sok warzywno-owocowy to pyszna bomba witaminowa. Jeśli macie w domu sokowirówkę, nie zawahajcie się jej użyć :) Składniki na sok warzywny: kilka marchewek, 2 buraki, pietruszka, kawałek selera, kawałek białej rzodkwi, kilka jabłek ze skórką, łodyżki świeżego szpinaku. (więcej…)

Majonez z białej fasoli – wegański majonez

[caption id="attachment_10202" align="alignright" width="300"] Wegański majonez z białej fasoli[/caption] Hmm... Przecież weganie też jedzą sałatki. Skąd biorą więc majonez? Okazuje się, że z białej fasoli. Każdy robi go według własnych preferencji smakowych - może być zatem wiele odmian wegańskiego majonezu. Przy nietolerancji jajek jest to naprawdę świetne rozwiązanie. Składniki na...

Sałatka z kalafiora z suszoną żurawiną

[caption id="attachment_10200" align="alignright" width="300"] Sałatka z kalafiora i suszonej żurawiny[/caption] Obiecałam przepis na sałatkę, wykorzystując to, że mam już wegański majonez. Oryginalny połączenie składników daje świetny efekt smakowy. Wykonanie jak zwykle bardzo proste :) Składniki na sałatkę z kalafiora z suszoną żurawiną: główka kalafiora, puszka kukurydzy, pęczek koperku, dwie garści...

Marchewka po marokańsku

[caption id="attachment_10165" align="alignright" width="300"] Marchewka po marokańsku[/caption] Co można zrobić z marchewki? Na pewno całe mnóstwo pysznych dań. Był już pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki, na pewno będzie jeszcze coś na słodko, jakieś marchewkowe ciasto, ale dzisiaj danie w stylu marokańskim. Duszona chrupiąca marchewka o oryginalnym smaku. Doskonała do...

Leczo z zieloną soczewicą

[caption id="attachment_10170" align="alignright" width="300"] Leczo z zieloną soczewicą[/caption] W zimie, kiedy warzywa nie są najtańsze, warto skorzystać z zapasów zrobionych latem. Moja mama też lubi stosować tę zasadę i zawsze przygotowuje na zimę kilkanaście słoików pysznego leczo z papryki, cukinii, cebuli i pomidorów. Wystarczy je potem tylko wyjąć ze słoika,...

Kotlety z czerwonej fasoli

[caption id="attachment_10178" align="alignright" width="300"] Kotlety z czerwonej fasoli[/caption] Równie szybkie do przygotowania, co zupa ogórkowa - kotleciki z czerwonej fasoli. Dla osób, które z różnych powodów nie jedzą mięsa, to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów. Składniki na kotlety z czerwonej fasoli: 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy, 2 cebule, pół...

Ciasto czekoladowe z oliwą i rozmarynem

[caption id="attachment_10181" align="alignright" width="300"] Ciasto czekoladowe z oliwą i rozmarynem[/caption] Zmodyfikowany przepis z książki Good to the grain Kim Boyce czekoladowe ciasto. Składniki na czekoladowe ciasto z oliwą i rozmarynem (na blachę o średnicy 22 cm): 1 i 1/2 szklanki razowej mąki orkiszowej, 3/4 szklanki razowej mąki ryżowej, 1 i...