59666 Views |  7

Kotlety z czerwonej fasoli

Kotlety z czerwonej fasoli

Kotlety z czerwonej fasoli

Równie szybkie do przygotowania, co zupa ogórkowa – kotleciki z czerwonej fasoli. Dla osób, które z różnych powodów nie jedzą mięsa, to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów.

Składniki na kotlety z czerwonej fasoli:

  • 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy,
  • 2 cebule,
  • pół pęczka natki,
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej (zmieliłam kaszkę kukurydzianą, którą akurat miałam, stąd widoczne żółte kropeczki),
  • odrobina oleju kukurydzianego,
  • sól,
  • przyprawy wg uznania – ja dałam granulowany czosnek i cząber, który daje się do dań z fasoli, by ułatwić trawienie.

Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i posoloną podsmażamy na odrobinie oleju. Odcedzoną fasolę wrzucamy do miski. Natkę kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do fasoli. Miksujemy blenderem fasolę z natką. Uzyskujemy nie do końca gładką masę i do niej dodajemy podsmażoną cebulkę, mąkę kukurydzianą i resztę przypraw.
Wszystko dobrze mieszamy, łyżką nabieramy jedną porcję i w dłoniach formujemy płaskie kotleciki. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju aż się zarumienią.

Bardzo dobrze smakują z sałatką z buraków, którą znajdziecie na blogu we wcześniejszych postach. :)

Smacznego !

anka-weganka.blogspot.com