Hmm… Przecież weganie też jedzą sałatki. Skąd biorą więc majonez? Okazuje się, że z białej fasoli. Każdy robi go według własnych preferencji smakowych – może być zatem wiele odmian wegańskiego majonezu. Przy nietolerancji jajek jest to naprawdę świetne rozwiązanie.
Składniki na majonez z białej fasoli:
- puszka białej fasoli razem z zalewą,
- 2-3 łyżeczki musztardy (najlepiej ostrej),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4-5 łyżek oleju kukurydzianego,
- sól, pieprz (ewentualnie inne ulubione przyprawy).
Fasolę odcedzamy i pozostawiamy zalewę. Do miski wrzucamy odcedzoną fasolę, połowę zalewy, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Miksując dalej, powoli dolewamy olej.
Jeśli po zmiksowaniu uznamy, że konsystencja jest za gęsta, możemy dodać jeszcze trochę zalewy, a jeśli za rzadka, możemy zagęścić ugotowanym ziemniakiem lub fasolą z kolejnej puszki. Majonez przekładamy do zakręcanego słoiczka i trzymamy w lodówce.
anka-weganka.blogspot.com
Comments
6 Responses to “Majonez z białej fasoli – wegański majonez”