5227 Views |  Like

Ciasto czekoladowe z oliwą i rozmarynem

Ciasto czekoladowe z oliwą i rozmarynem

Ciasto czekoladowe z oliwą i rozmarynem

Zmodyfikowany przepis z książki Good to the grain Kim Boyce czekoladowe ciasto.

Składniki na czekoladowe ciasto z oliwą i rozmarynem (na blachę o średnicy 22 cm):

  • 1 i 1/2 szklanki razowej mąki orkiszowej,
  • 3/4 szklanki razowej mąki ryżowej,
  • 1 i 1/2 proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki brązowego, nierafinowanego cukru,
  • 3 jajka z chowu wolnowybiegowego,
  • 1 szklanka oliwy,
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 1.5 łyżeczki świeżego/suszonego rozmarynu,
  • 150 g dobrej, gorzkiej czekolady.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Czekoladę siekamy niezbyt drobno. Dobrze, żeby zostało trochę większych kawałków.

W jednej misce mieszamy wszystkie mokre składniki: jajka, jogurt, oliwę i rozmaryn. W drugiej łączymy ze sobą suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i cukier. Wlewamy mokre składniki do suchych, ostatnią dodajemy czekoladę, szybko mieszamy tylko do połączenia składników, aby czekolada się nie roztopiła.

Przekładamy ciasto do blachy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 40-45 minut aż do suchego patyczka. Czekamy aż lekko przestygnie w formie, przekładamy na kratkę do kompletnego ostudzenia. Polecam!