Zmodyfikowany przepis z książki Good to the grain Kim Boyce czekoladowe ciasto.
Składniki na czekoladowe ciasto z oliwą i rozmarynem (na blachę o średnicy 22 cm):
- 1 i 1/2 szklanki razowej mąki orkiszowej,
- 3/4 szklanki razowej mąki ryżowej,
- 1 i 1/2 proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki brązowego, nierafinowanego cukru,
- 3 jajka z chowu wolnowybiegowego,
- 1 szklanka oliwy,
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego,
- 1.5 łyżeczki świeżego/suszonego rozmarynu,
- 150 g dobrej, gorzkiej czekolady.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Czekoladę siekamy niezbyt drobno. Dobrze, żeby zostało trochę większych kawałków.
W jednej misce mieszamy wszystkie mokre składniki: jajka, jogurt, oliwę i rozmaryn. W drugiej łączymy ze sobą suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i cukier. Wlewamy mokre składniki do suchych, ostatnią dodajemy czekoladę, szybko mieszamy tylko do połączenia składników, aby czekolada się nie roztopiła.
Przekładamy ciasto do blachy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 40-45 minut aż do suchego patyczka. Czekamy aż lekko przestygnie w formie, przekładamy na kratkę do kompletnego ostudzenia. Polecam!
Comments
1 Responses to “Ciasto czekoladowe z oliwą i rozmarynem”