Co można zrobić z marchewki? Na pewno całe mnóstwo pysznych dań. Był już pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki, na pewno będzie jeszcze coś na słodko, jakieś marchewkowe ciasto, ale dzisiaj danie w stylu marokańskim. Duszona chrupiąca marchewka o oryginalnym smaku. Doskonała do zjedzenia sama, ale też jako dodatek. W dzisiejszym obiedzie występowała obok pieczonych ziemniaków z rozmarynem (przepis w poprzednich postach) i super zdrowej surówce z domowej roboty kapusty kiszonej.
Składniki na marchewkę po marokańsku:
- kilka marchewek,
- 2-3 pomarańcze,
- 2-3 ząbki czosnku,
- łyżeczka kurkumy,
- brązowy cukier,
- olej kokosowy (tu biały na łyżeczce, topi się w temperaturze ok. 25°C),
- sól.
anka-weganka.blogspot.com
Comments
1 Responses to “Marchewka po marokańsku”