13685 Views |  Like

Okra w sosie pomidorowym z odrobiną pikanterii

Przepis na 3 osoby.

Okra w sosie pomidorowym

Okra w sosie pomidorowym

Składniki na okrę w sosie pomidorowym:

  • 500 g świeżej okry,
  • 450 g świeżych pomidorów,
  • 2 papryki,
  • czosnek (3 ząbki),
  • 1 bądź 2 cebule,
  • świeża zielona pietruszka,
  • chilli soya sos,
  • 2 kostki warzywne,
  • sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
  • ostra papryka czerwona.

Po umyciu odcinamy twarde końcówki okry. Pozwalamy jej trochę wyschnąć (jak już jest czysta i w miarę sucha posypujemy ją solą i świeżym pieprzem). Następnie pomidory, paprykę i czosnek mielimy w blenderze.

Rozgrzewamy patelnię. Do oliwy wrzucamy cebulkę, do której (jak się już zarumieni) wlewamy zblendowane pomidory, paprykę i czosnek (wszystko to można już doprawić według smaku i gustu), sól, pieprz, kostki warzywne, ostrą paprykę, i chilli soya sos. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, 15-20 min. dolewając wodę (ale nie dużo). Na sam koniec dodajemy okrę, której pozwalamy wypić sos pomidorowy, co sprawi ze okra staje się soczysta, miękka i gotowa do spożycia :)

Proponuje podanie okry w sosie pomidorowym z ryżem, do którego można dodać curry :)

PYCHA