Przepis na 3 osoby.
Składniki na okrę w sosie pomidorowym:
- 500 g świeżej okry,
- 450 g świeżych pomidorów,
- 2 papryki,
- czosnek (3 ząbki),
- 1 bądź 2 cebule,
- świeża zielona pietruszka,
- chilli soya sos,
- 2 kostki warzywne,
- sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
- ostra papryka czerwona.
Po umyciu odcinamy twarde końcówki okry. Pozwalamy jej trochę wyschnąć (jak już jest czysta i w miarę sucha posypujemy ją solą i świeżym pieprzem). Następnie pomidory, paprykę i czosnek mielimy w blenderze.
Rozgrzewamy patelnię. Do oliwy wrzucamy cebulkę, do której (jak się już zarumieni) wlewamy zblendowane pomidory, paprykę i czosnek (wszystko to można już doprawić według smaku i gustu), sól, pieprz, kostki warzywne, ostrą paprykę, i chilli soya sos. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, 15-20 min. dolewając wodę (ale nie dużo). Na sam koniec dodajemy okrę, której pozwalamy wypić sos pomidorowy, co sprawi ze okra staje się soczysta, miękka i gotowa do spożycia
Proponuje podanie okry w sosie pomidorowym z ryżem, do którego można dodać curry
PYCHA
Comments