5401 Views |  Like

Naleśniki kukurydziane z warzywnym nadzieniem

Przepis na pyszne naleśniki kukurydziane z nadzieniem ze szpinakiem, dynią i orzechami.

Naleśniki kukurydziane z warzywnym nadzieniem

Naleśniki kukurydziane z warzywnym nadzieniem

Składniki na naleśniki kukurydziane (4 sztuki) :

  • 200 g mąki kukurydzianej,
  • 300 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • sól.

Składniki miksujemy na gładką masę, odstawiamy na kwadrans.

Sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów odsączonych na sicie wyłożonym papierowym ręcznikiem (kwadrans wystarczy),
  • ząbek czosnku,
  • szczypta soli i cukru,
  • pieprz,
  • bazylia/ oregano.

Składniki mieszamy razem, odstawiamy do przegryzienia smaków

Składniki na nadzienie warzywne:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule, drobno pokrojone
  • 100 g mrożonych liści szpinaku
  • 200 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 garście orzechów, pokrojonych i uprażonych na suchej patelni
  • 100 g wędzonej twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak rozmrażamy na patelni, odciskamy z wody, siekamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy kilka minut, dorzucamy dynię. Polewamy nieco wodą, nakrywamy pokrywką i dusimy często mieszając ok. kwadrans aż dynia będzie praktycznie miękka.

Dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze chwilę już bez przykrycia, aby odparować płyn. Naleśniki można przyprawić bardziej ostro, jeśli lubicie.

W międzyczasie smażymy naleśniki na cienko natłuszczonej patelni (używam spryskiwacza). Każdy naleśnik smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, nakładamy nadzienie. Naleśniki szpinakowe posypujemy startym twarogiem i uprażonymi orzechami, składamy na pół i podajemy.