Przepis na danie z ryżem i komosą ryżową (kwinoą).
Składniki na czerwony ryż z quinoa (4-6 porcji):
- 1 szklanka czerwonego ryżu,
- 1 szklanka quinoa (ja użyłam 1/2),
- 4 szklanki bulionu jarzynowego,
- 1/4 szklanki orzechów włoskich, po wyłuskaniu,
- 1 mała biała cebula, drobno posiekana,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- sok i starta skórka z 1/2 cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 1/2 szklanki suszonych moreli pokrojonych w paseczki,
- 2 garście rukoli,
- sól, pieprz.
Każde ze zbóż płuczemy, gotujemy do miękkości w osobnych garnkach w bulionie. Odcedzamy dobrze na sicie. Orzechy prażymy na suchej patelni, siekamy. Olej rozgrzewamy na patelni, szklimy cebulę, studzimy. Szczypiorek drobno siekamy, rukolę myjemy, większe liście rwiemy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą, doprawiamy, podajemy ciepłe. Zdrowe i pyszne, polecam
Comments