Jedno z tych, które można zrobić, gdy nie masz w domu świeżych warzyw, a jedynie zapas puszkowanych. Kompozycja się nie obrazi, jeśli dołączą do niej inne warzywa, np. groszek, papryka, fasolka szparagowa, seler… 
(Porcja dla 3-4 osób)
Składniki na danie o meksykańskiej duszy:
- 2 puszki pomidorów (najlepiej takich bez skórki, krojonych),
 - puszka czerwonej fasoli,
 - puszka kukurydzy,
 - marchewka,
 - cebula,
 - kilka ząbków czosnku,
 - przyprawy: sól, słodka papryka, cukier, gałka muszkatołowa, cynamon, kolendra, oregano, kminek, chili,
 - oliwa.
 
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej posiekaną cebulkę. Do dania dodać drobniutko posiekany czosnek, marchewkę pokrojoną w paski, odsączone kukurydzę i fasolę, i chwilę podsmażyć. Wlać pokrojone pomidory, zamieszać dokładnie i przykryć. Po jakimś czasie doprawić, dokładnie wymieszać i dusić do czasu, aż marchewka stanie się miękka. Jeśli jest zbyt wodniste, można chwilę dusić bez pokrywki.
Tak przygotowane danie meksykańskie najlepiej podać z podpiekanymi ziemniakami. Ja to robię tak:
Kilka ziemniaków obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w plastry nie grubsze niż 1 cm. Włożyć do dużej miski, polać kilkoma łyżkami oliwy, posolić i dokładnie wymieszać. Obtoczone plasterki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego. Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 160°C i piec do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
                    ![Wegańskie placki ziemniaczane bez jajek [video]](http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/weganskie-placki-ziemniaczane.jpg)
![Naleśniki wegańskie bez jajek i mleka [video]](http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/nalesniki-weganskie-propozycja-podania1.jpg)
















                            
Comments