7207 Views |  Like

Zupa serowa z groszkiem ptysiowym

To przepis, na tzw. zupę błyskawiczną, do wykorzystania w każdej chwili, gdy tylko goni czas :) Zupa nie ma kremowej konsystencji, ale podawana z groszkiem ptysiowym tworzy idealną całość.

Zupa serowa z groszkiem ptysiowym

Zupa serowa z groszkiem ptysiowym

Składniki na zupę serową z groszkiem ptysiowym

  • 2 serki topione naturalne (2 serki po 100 g),
  • 600 ml wody,
  • kostka bulionu warzywnego,
  • groszek ptysiowy,
  • 2 łyżeczki śmietany 18 % (opcjonalnie),
  • kilka listków natki pietruszki (opcjonalnie),
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • pieprz.

Przygotowanie zupy

Wodę zagotowujemy wraz z kostką warzywną. Dodajemy serki topione dalej gotując, na mniejszym ogniu, aż się rozpuszczą. Zupę serową doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem. Dekorujemy groszkiem ptysiowym, ewentualnie także śmietaną.